Aan een oud dak moet je veel herstellen. Met de stenen van het verleden bouw je fundering van het huis. Zo maar wat voorbeelden van spreekwoorden en/of gezegden. Ons dak is inderdaad oud en is nog een mastiek dak.

Mastiek was medio vorige eeuw de meest gebruikte dakbedekking op platte of licht hellende daken. Het materiaal bestond uit een combinatie van grondstoffen zoals koolteerpek, zand en een vulstof. Het resultaat was een teerachtige substantie, die doorgaans in rollen werd aangeleverd en die door de dakdekker met vloeibaar pek aan elkaar werden gekit. Ondanks een aantal positieve eigenschappen als dakbedekkingsmateriaal, verwierf mastiek al snel een bedenkelijke reputatie vanwege de praktische nadelen. Zo was het materiaal uitermate gevoelig voor weersomstandigheden. In de zomer zorgden hoge temperaturen en ultraviolette straling ervoor dat de teersubstantie bijna vloeibaar werd. Toen uit onderzoek naar voren kwam dat het materiaal ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich meebracht, volgde in Nederland begin jaren tachtig een overstap naar bitumen als meest gebruikte dakbedekking.

Tijd dus om ons mastiek dak te gaan vervangen. Niet alleen gaan een nieuwe dakbedekking van bitumen aanbrengen, maar tegelijkertijd gaan we ons dank isoleren, van zonnepanelen en een groendak voorzien. Als isolatiemateriaal gaan we Kingspan Therma TR26 Platdak Plaat gebruiken met een dikte van 8 cm en een isolatiewaarde RD van 3,85.

Omdat het dak hoger wordt, moeten ook de boeidelen verhoogd worden. We verhogen deze monteren hier een extra zinkrand met kraal overheen.

Therma TR26 Platdak Plaat

About The Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *